Кухнята стои в основата на дома и ако тя не е в добро състояние, то със сигурност това ще рефлектира и върху останалата част от него. Изборът на кухненско обзавеждане е нещо, в което жените обикновено инвестират много емоция, време и пари. Дори и след окончателния проект, често настъпва момент на объркване и неодобрение и желание за промяна. Причината е, че често клиентите не се вслушват напълно в мнението на професионалистите, което води до възникване на съмнения. За това ние от ИИКО се стараем да убедим дамите, че при създаването на една кухня, трябва да се спазват редица закономерности, които се изучават във висшите училища за дизайнери.
Качеството на мебелите е от особено значение, когато става въпрос за кухненско обзавеждане. Трябва да се вземат под внимание много фактори като – остри ръбове, пространство, дори и температура.
Решавайки каква да бъде вашата кухня се насочете към търговска марка, която познавате или фирма, която е доказала себе си и в чието качество на работа сте уверени.
Проверете какво предлагат в изложбения център на фирмата. Убедете се, че това което ви се показва в дизайнерската разработка ще бъде изработено и монтирано със същата визия и качество. При някои по-малки и несериозни фирми или отделни прехвалени майстори, начертаното не винаги съвпада с произведеното.
Огледайте добре и се опитайте да прецените как съответното обзавеждане би изглеждало в бъдеще. Подберете най-подходящите тонове, като се възползвате от съветите на професионалните дизайнери. За да постигнете хармония в кухнята и в дома си като цяло, трябва да подберете подходящите цветови тонове. Може да избирате измежду най-различни стилове като – модерно, класическо, ретро, минималистично или универсално. На който и стил да се спрете, помнете, че всичко трябва да е добре организирано и синхронизирано.

Преди да закупите съответното кухненско обзавеждане, премерете добре помещението до последния сантиметър или се доверете на професионалистите на избраната от вас фирма. Всеки рафт, шкаф, лавица или плот трябва да бъде поставен на точното място по точния начин. Затова, носете с вас плановите си графики и мерки. Не се изкушавайте да купувате твърде големи предмети. Ако помещението у дома е малко, то подберете по-малка маса.
Вградена или обикновена кухня?
Ако сте сигурни, че това е дома, в който искате да остареете и това не е временна инвестиция, то вградената кухня е по-добра за вас. Този тип обзавеждане използва пространството и ъглите по най-добрия начин. Обикновените кухни са за тези, които се местят често. Помнете обаче, че така ще загубите ценно свободно пространство. Нещо, на което също трябва да обърнете внимание е, че кухните за семейства с деца са съвсем различни – най-малкото те имат повече функции. Така, че закупуването на практична кухня ще е най-доброто решение.
Кухня поръчка
Проектирането на кухня по ваш вкус ще излезе по-скъпо. Но уникалното си е уникално и несъмнено ще си струва. Уверете се, че сте избрали точната компания, която ще изработи желаното от вас обзавеждане по най-добрия начин. Разбираемо е желанието на всички да имат перфектна кухня.
Оборудване на кухнята от нулата.
Ако сте решили сами да се справите с кухнята на вашият дом, което горещо не ви го препоръчваме, е най-добре да се започне от чертежа на проекта за бъдещия интериор. Трябва точно да се знаят конфигурацията и размерите на помещението (дължината на всяка стена, височината на тавана, размерите на издадените места и нишите), ясно да си представите как в този интериор ще се разположат мебелите и техниката.
Преди да направите поръчката в мебелния магазин, си струва да посетите специализиран магазин за битова техника. След като сте решили да си купите нова кухня, на първо време се замислете именно над това. Трябва да знаете, че има опасност да не си купите най-оптималните домакински електро уреди. Пазара е препълнен с най-различни предложения, но голяма част от тях може да не са подходящи за вас. Може да са безсмислено скъпи с функции, които никога няма да използвате или пък нестабилни и често повреждащи се.
Днес във варианта уреди за вграждане се произвеждат почти всички видове битова кухненска техника: хладилници, готварски печки, фурни, съдомиални и перални машини, микровълнови печки, аспиратори и т. н.
Изборът на не вградена или вградена техника зависи както от размерите на кухнята, така и от нейното стилово решение, а също и от финансовите възможности (вградените кухни са по-скъпи), както и от това какво планирате да ползвате по-дълго време – техниката или мебелите. Основното предимство на “соловата” (не вградената) техника се състои именно в нейната автономност и независимост от конкретните компоненти на кухненската мебел.
Вградената техника не можеш просто току-така да разместваш от място на място. Вградените уреди имат предимства пред не вградените. Например, обикновената готварска печка не е желателно да се поставя в непосредствена близост до мебелите. Фурната може да повреди стените на съседните шкафове, а освен това не е безопасно. Проектираната, с цел разполагане вътре в шкафовете, вградена техника се вентилира отдолу, а корпусът й е снабден с по-добра изолация.
Вградените битови уреди имат размери, съответстващи на стандартните шкафове (в повечето случаи ширината е 60 или 90 см), докато техниката, непредназначена за вграждане, не винаги се вписва в установените рамки . Височината и дълбочината на не вградената техника може в известна степен да се различава от външните габарити на мебелите, разположени до нея. Вградената кухня има още едно предимство – липсата на пролуки и луфтове между елементите на комплекта, обхванати посредством един плот, който домакинята използва като работен. Предимство имат кухните с вградената техника, които визуално са по-красиви.
Материали, които се използват за производството на една кухня.
Времето на експлоатация на кухненската мебел зависи от това какви материали са използвани при изработването й. Като материал за корпуса при производството на кухни се използва (по низходящ ред на цените) дърво, мултиплекс, МДФ и ПДЧ.
За производството на кухненски мебели се използват повече от 40 вида дървесина. Ако кухнята е изцяло от дърво, то масивът преминава през скъпо струваща обработка със специални проникващи вещества, в това число антисептици, и се покрива със специален лак. Към естествените материали може да отнесем и мултиплекса. Така се наричат тънките слоеве дървесина от различни дървесни породи, залепени в различни направления. Този материал е по-издръжлив на въздействието на водата, отколкото монолитното дърво и на практика не се деформира.
Най-често за изработването на кухни се използват съвременните ПДЧ, МДФ (Medium Density Fiberboard) и други видове плоскости. Ламинираната ПДЧ не се нуждае от представяне. Нейната популярност се дължи на относително ниската й цена и приемливото й качество. Плоскостите МДФ прекрасно се поддават на обработване. На тях може да им се придаде всякаква форма. От матова, покрита с лак или ламинирана МДФ плоскост често правят фасадите на кухните с различни декоративни бордюри.
В качеството на материал за работни повърхности – плотове, освен изброените материали се използват и естествени, синтетични и изкуствени камъни. Все по-голяма популярност получава корианът – високотехнологичен материал, създаден на основата на акриловата смола с минерален пълнител и пигмент. Той е здрав, устойчив на химическите въздействия и не е вреден. Мраморните плотове са чувствителни към киселините и, колкото и да е странно, са чупливи и могат да се пропукат дори от разлята върху тях гореща вода.
Въпроси, които си задаваме, при закупуването на кухня.
Ако сте решили да се спрете на вградена кухня, следващият въпрос е: трябва ли да се купуват мебелите и техниката от едно място. Днес мебелните салони често предлагат определен асортимент техника за вграждане от няколко производители. От една страна, разбира се, по-бързо и по-удобно е всичките проблеми да се решават с една фирма. Нашата компания ИИКО предлага пълен набор от електроуреди, като гарантира, че избора им е правилен и икономически изгоден. Високо квалифицирани специалисти презентират необходимата за вашият случай техника, като цените са дори по-ниски от тези в специализираните за тази цел магазини. Сглобяването на мебелите и монтажа на уредите ще извършват едни и същи хора, при това срещу умерено заплащане и ако се случи нещо неприятно, ще има от кого да се търси вината.
При закупуването на готова кухня с вградена техника с голяма степен на вероятност можем да се сблъскаме с две неприятни неща: с ограничен избор на модели и със завишена цена. Обикновено производителите и продавачите на мебели, както и нашата фирма, имат установени връзки с определени доставчици на техника и затова предлагат уреди на много добри цени.
Как да разположите кухнята
Окомплектоването на кухнята с вградена техника дава големи възможности за реализацията на разнообразни дизайнерски идеи.
При това не трябва да се пренебрегват някои препоръки от общ характер. Например, в съседство с готварската печка или вградената в долен шкаф фурна не се поставя мивка, съдомиална машина или вграден хладилник. По-добре е между тях да се предвиди макар и тясно 30-сантиметрово шкафче с вратички или с чекмеджета.
Традиционно, вгражданата техника се поставя в долните шкафове на комплекта. При такова разположение се пести място. Възможно е някои уреди да се поставят на нивото на очите, за да се наблюдава по-удобно процеса.
Фурните, микровълновите печки и кафемашините често се вграждат във високи колонни шкафове със специални изолирани места за техниката.
Можете да спестите място чрез подвижни работни повърхности, към които се отнасят дъски-масички с монтирани в тях подвижни кошове за кухненските прибори; ъглови подвижни елементи, “рафтове – въртележки” с по няколко контейнера, метални мрежи с различни размери, с които могат да бъдат запълнени подвижните колонки.
Помага и Г-образната конфигурация на кухненския комплект. В такива случаи е удобно, например в ъгъла да се разположи вграден шкаф с въртящи специализирани механизми, за по удобно използване в дълбочина.
В заключение можем да кажем, че колкото и да обясняваме как се конструира и какво съдържа една кухня винаги ще има недоизказани неща, защото това е една специализирана материя и изисква по-специална подготовка на хората, които са решили да сами да си построят своята кухня.
Ако дойдете в компанията ИИКО ще спестите време, нерви и пари и вашата кухня ще изглежда както е показано на в трите дизайнерски разработки.
При проектиране на вашата кухня професионални дизайнери ще се съобразят с всички ваши желания. Като след това ще произведем мебелите безупречно във високо технологичния производствен комплекс на нашата компания.
Професионални монтажници ще монтират произведената от нас кухня. Като искаме да ви предупредим, че това изобщо не е лесна работа. За правилното монтиране на мебелите са необходими определена квалификация, опит и знания.